Brouwerij 'De Vaete' te Lewedorp

- 1993-1999 Brouwerij 'De Vaete'

Deze hobby-brouwerij was het resultaat van een plezierig uit de hand gelopen liefhebberij van Ton de Bruin en Alexander Roovers, beiden lid van het Walchers Wijn- & Bier Gilde en beiden werkzaam in het streeklaboratorium te Goes. De brouwers genoten al enige landelijke bekendheid met hun gistbank met biergisten waarbij het voor thuisbrouwers mogelijk is om via de post diverse soorten biergisten te bestellen, voordat ze met hun brouwerij begonnen.
Aanvankelijk brouwden ze thuis in de keuken, maar dat gaf in het gezin wat problemen. Een boer uit Lewedorp wilde de brouwers wel een kans gegeven. Voor de tarwe die in verschillende bieren werd verwerkt hoefden ze niet ver weg, want de brouwerij, waar een brouwsel van 100 liter bier per keer kon worden gebrouwen, stond naast een graanschuur.

De brouwerij is opgericht in september 1993. De brouwerij is genoemd naar de Zeeuwse naam voor drinkvijver. Een vaete is meestal gelegen op een centrale plaats in het dorp, waar in vroeger tijden het vee kwam drinken. In verschillende dorpen is nog altijd een vaete te vinden en ook in diverse straatnamen in Zeeland is het woord 'vaete' terug te vinden.
Nadat er in 1998 niet meer was gebrouwen, zijn de brouwers per 1 januari 1999 definitief gestopt met de brouwerij. Op dat moment bedroeg de brouwcapaciteit maximaal 150 liter per brouwsel.
De brouwinstallatie is verkocht aan Stadsbrouwerij van Kollenburg in Den Bosch.

Bieren van Brouwerij 'De Vaete' waren onder andere:

Bruin's Ale, een ale van 5% alcohol. De naam van het bier is afgeleid van de namen van beide brouwers: Ton de BRUIN en ALEx Roovers.

Pep Bier werd voor het eerst in 1993 gebotteld in een oplage van 1.000 flessen van 33cl voor de Stripdriedaagse in het Turfschip in Breda in oktober 1993. Ook in 1994 en 1995 is dit bier gebrouwen.

Teugs Teugje werd via Café De Mug in Middelburg verkocht aan Museum Vliegveldbunker in Teuge t.g.v. de viering van de bevrijding in 1945, toen 50 jaar geleden.

Zeeuwse Amateur Bier 1993 Pale Ale is gebrouwen naar een recept van Jules Schoenmakers (zoon van Brouwer Ad Schoenmakers van Brouwerij de Gans) in een oplage van 500 stuks.


Brouwerij 'De Vaete'


brouwerij

etiketten

home