Brouwerij 'Rijke Gewoonte' te Oostkapelle

- 1996-2003 Brouwerij Rijke Gewoonte

Rijke Gewoonte DubbelBrouwerij `Rijke Gewoonte' is opgericht in augustus 1996 door Jos van den Broeke en Jaap Korshuize. Beide waren al enige jaren bezig om bier te brouwen als hobby en hadden als grote wens een eigen brouwerij te runnen met als hoofddoel: 'gezelligheid & kwaliteit'.
Tijdens een culturele manifestatie in Oostkapelle gingen de amateurbrouwers door het dorp met kar met daarop een fust bier en kregen de aanwezigen de gelegenheid gratis het zelf gebrouwen gerstenat te proeven. Het was een succesvolle dag. Hierdoor besloten ze kleinschalig in de garage van Jos hun hobby te professionaliseren. In eerste instantie werd iedere zaterdag per keer ongeveer 175 liter bier gebrouwen. In 1997 is dit gegroeid naar 300 liter bier per zaterdag. De brouwsels werden toen verkocht bij een plaatselijke slijter en een horeca-gelegenheid. De naam van de brouwerij komt van het idee dat ieder land of volk rijk is aan een aantal goede gewoontes. Eén ervan is het genieten van een goed glas bier. De brouwers beschouwden dit als een `rijke gewoonte'.
Na eerst samen in de garage hun bier gebrouwen te hebben, is Jaap Korshuize eind 1996 alleen verder gegaan. De brouwerij werd begin 1997 gevestigd aan de weg tussen Serooskerke en Oostkapelle. De bordjes mini-camping `Klein Rijnsburg' wezen de weg, want de brouwerij was gevestigd op een boerderij met mini-camping tussen de fruitbomen. Jaap Korshuize brouwde een maal per week zo'n 300 liter gerstenat. In 1997 werd er 4300 liter bier gebrouwen wat voor het grootste gedeelte werd afgevuld in 30 cl flessen.

Rijke Gewoonte Wit BierHet assortiment bestonf uit een zeven verschillende bieren: Rijke Gewoonte Dubbel, Tripel en Witbier, Eikelbier, `n Heldere Ster, `n Vroege Vogel en `n Zilte Slok. De Dubbel en Tripel worden het hele jaar door gebrouwen, de andere bieren zijn seizoengebonden.
De Dubbel, het eerst bier van deze brouwerij, was donkerbruin van kleur en bevatte 6,8 vol% alcohol. Het Witbier had een aparte smaak die te danken was aan het gebruik van havermout. In de zomermaanden was het een goede dorstlesser met 4,5 vol% alcohol. De Tripel had een volle zoete smaak, had een caramelachtige kleur en was met 9 vol% alcohol een zwaar bier. Het Eikelbier (7,1 vol% alc.) was een typisch herfstbier dat met zijn kastanjebruine kleur en zijn volle, zachte smaak uitstekend smaakte.Rijke Gewoonte Tripel`n Heldere Ster, het winterbier, was bij uitstek geschikt voor de koude winteravonden. Met 12 vol% alcohol was het één van de zwaarste bieren van Nederland. Dit bier werd gebrouwen van de Northern Brewer en Saaz hop, Cara-, roast-, tarwe- en pilsmout, donkere kandijsuiker en Zeeuws leidingwater. Het lentebier was `n Vroege Vogel met 5,5 vol% alcohol. Het laatste nieuwe bier, `n Zilte Slok, was een mosselbier van 4,5 vol% alcohol.
In totaal zijn er drie verschillende glazen in omloop. Op zowel het glaswerk als op de meeste etiketten is de kerk van Oostkapelle te vinden en vaak ook nog een paraplu. De paraplu heeft als boodschap dat het bier een stukje gezelligheid met zich meebrengt, ook als het buiten druilerig weer is.

Met ingang van 1 augustus 1999 werd de brouwerij tijdelijk overgedragen aan de heer Van der Linden in verband met werkzaamheden van de brouwer in het buitenland. In januari 2003 werd de brouwerij voor onbepaalde tijd stilgelegd in verband met het verhuizen van de familie Korshuize naar Curacao. Tussen 1999 en 2003 werd er zeer weinig gebrouwen. Als de brouwer terug komt in Nederland, zal hij waarschijnlijk de brouwerij in bescheiden vorm weer opstarten. Dus misschien: wordt vervolgd.


Brouwerij 'Rijke Gewoonte'
Klein Rijnsburg, Noordweg 60a, 4356 ED Oostkapelle
p/a Brouwerijstraat 38a, 4356 AN Oostkapelle, tel. 0118-582752


brouwerij

etiketten

glazen

home