Huisbrouwerij 'De Peelander' te Kamperland

Het ontstaan van Huisbrouwerij 'De Peelander' in Kamperland begon in 1990. Dan zoekt Fre Buijze, leraar van beroep en bijna met pensioen, een nieuwe hobby. Zijn vrouw adviseert hem een brouwcursus te volgen omdat hij altijd vol lof is over speciaal bier. Hij wordt lid van het Walchers Brouwers gilde.
De oprichting van een brouwerij duurt echter nog tot 1998, tot het moment dat hij een voldoende ontwikkelde abdijbier kan produceren met een fruitige afdronk en een mooie roomzachte schuimkraag. Hij noemt zijn hobbybrouwerij dan Huisbrouwerij de Peelander. Met toestemming gebruikt hij als beeldmerk een herkenbaar gedeelte van het oude wapen van de gemeente Wissenkerke en vult deze aan met een bisschopsmijter en bisschopsstaf.
Als pas gekozen en benoemd raadslid krijgt hij van B&W van de nieuwe gemeente Noord-Beveland toestemming om tijdens de beediging in de raadszaal, zijn eigen bier dat hij als huisbrouwerij de Peelander had gemaakt, te schenken voor de aanwezigen. En zie daar: Het "Coalitie Tripel" van Fré Buijze was geboren! Het eerste bier van Huisbrouwerij de Peelander. Daarna volgde er nog meerdere.
Fre Buijze was betrokken bij de oprichting van Emelisse (genoemd naar het Middeleeuwse klooster dat ooit op Noord-Beveland stond), waardoor de bieren van zijn eigen huisbrouwerij een tijdje niet meer op de markt kwamen. Toen Emelisse in 2005 op eigen benen ging is hij verder gegaan met zijn Huisbrouwerij de Peelander.
In 2009 verkocht Fre Buijze het merk Peelander aan de Spennekot Groep in Kerkwerve, die het merk verder wilde ontwikkelen en daarvoor de etiketten opnieuw liet ontwerpen. Ook werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Huisbrouwerij De Peelander naar Peelander Bieren, waarmee de brouwerij ophield te bestaan. De huidige Peelander Bieren worden gebrouwen door Brouwerij van Steenberge in het Belgische Ertvelde.

Op het moment van sluiten van de brouwerij bestond het assoriment uit:


Bruine Pater, Zeeuws Abdijbier

Speciaal bier van hoge gisting Cat.S 6,5 Vol.% alc.
Ingredienten: water, gerstmout, tarwe, div. hopsoorten, bruine kand en gist


Rooie Keee, Zeeuws Kersen bier

Speciaal bier van hoge gisting Cat.I 5,0 Vol.% alc.
Ingredienten: water, gerstmout, bleke mout,hop, kandijsuiker, rode kers, natuurgist.

Dit verfrissend bovengistend bier met voldoende alcohol heeft een prachtige gushing en natuurlijke koolzuur wat zeker niet zoet maar na voldoende rijping vooral vol van smaak is.


Witte Jan, Zeeuws Witbier

Speciaal bier van hoge gisting Cat.I 5,0 Vol.% alc.
Ingredienten: water, gerstmout,hop, curacau,gist.

De jonge zeekleipolders met kalkrijke grond zorgen niet alleen voor gerst met hoge kwaliteit, maar waren er, in de tijd voor de mechanisatie in de landbouw, de oorzaak van dat er een voortdurende strijd moest worden gevoerd door de landarbeider met de korte schrepel (hak) tegen het kleine hardnekkige onkruid witte krodde wat in Zeeland Witte Jan wordt genoemd vandaar de ode aan de Zeeuwse landarbeider. Gelukkig kunnen ook in deze tijd toeristen en inwoners van ons ruime, wijdse land nog genieten van al het goede wat dit land ons biedt.


Prestige Premium Pils, Zeeuws bier

Ondergistend bier Cat. I 5,0 Vol.% alc.
Ingredienten: water, gerstmout, mais hop en gist.

Dit ondergistend bier van het type pilsner is een vlot drinkende biersoort die bewust zacht is ingebrouwen en voor een breed publiek een aangename dorstlesser is.


Bonifacius Abdijbier Dubbel en Tripel.

Bonifacius Abdijbier werd geïntroduceerd na de Sacramentsprocessie in Kwadendamme op 14 juni 2009. Het begon allemaal met de Dubbel. Dit bier maakte snel furore in de regio (Zuid-Beveland) en werd zelfs in Kwidams dialect bezongen na de Carnavalsmisse. En velen hebben er ook al kennis mee gemaakt, genuttigd ofwel als geschenk aan anderen gepresenteerd. De naam van het bier is afkomstig van de patroonheilige, Bonifacius, van de kerk in Kwadendamme.
Bonifacius is bekend geworden als missionaris en architect van de kerkelijke structuren en oprichter van meerdere kloosters, voornamelijk in Duitsland, waar hij uiteindelijk in de Abdij van Fulda zijn laatste rustplaats vond, na vermoord te zijn bij Dokkum, zo'n 1250 jaar geleden.
Het begon allemaal in 2008 met de hervatting van Sacramentsprocessie na 50 jaar. Men is toen op de gedachte gekomen om na afloop aan de deelnemers en belangstellenden een passend abdijbier aan te bieden. Dat laatste werd goed ontvangen. Het was tenslotte ook Bonifacius die aan de gangbare kloosterregels over gehoorzaamheid, zwijgzaamheid, nederigheid, en armoede een regel toevoegde over het nuttigen van een drankje: Kloosterregel van Bonifacius: Een glasie na de Gracie. En behalve de beeltenis (uit de kerk van Kwadendamme) van Bonifacius is die befaamde regel nu ook op het etiket terecht gekomen.
In de afgelopen tijd zijn aan deze weldaad voor de zintuigen mooie bokalen en bierviltjes (inmiddels twee verschillende versies) toegevoegd, waarop Bonifacius met trots is afgebeeld in de hoofdkleuren rood en ivoor. En aan het eind van 2009 groeide het assortiment verder met grote geschenkflessen van 75cl met dit kostelijke bruine vocht.


Huisbrouwerij 'De Peelander'

Een ouder logo van Huisbrouwerij 'De Peelander', met het huis op Knotwilgendreef 23 in Kamperland.

Het laatste logo van Huisbrouwerij 'De Peelander', voor de verkoop van de naam.


brouwerij

etiketten

glazen

viltjes

home