Bierbrouwerij 'De Halve Maan' te Hulst

De brouwerij is in juni 1990 opgericht als de 'Zeeuwsch Vlaamsche Bierbrouwerij' door een aantal bierliefhebbers. In de oorspronkelijke opzet was sprake van een klein 'Huis-Brouwerijtje'. Al gauw liep het één en ander uit de hand en stond er een forse installatie. Een klassiek geval van passie en enthousiasme van de brouwkunst. De nieuwe brouwerij werd gebouwd in uit de negentiende eeuw daterend graanpakhuis aan het voormalig stationsterrein net buiten de vesting van Hulst. De brouwketels zijn afkomstig van brouwerij Artois in Leuven en Ginder-Ale in Merchtem.

De naam 'De Halve Maan' is afkomstig van de laatst overgebleven brouwerij in Hulst die in 1966 gesloten is. Deze brouwerij dankte haar naam aan de vestingswerken van de stad Hulst. Buiten de aarden vestingswal lagen vroeger steeds tussen twee ravelijnen de zogenaamde 'Halve Manen'. Dit waren kleine driehoekige eilandjes in de vest, waarop enkele manschapppen en een kanon geplaatst werden wanneer een vijandelijk leger de stad naderde. De eerste brouwerij 'De Halve Maan' werd dicht in buurt van de plaatst waar vroeger zo'n eilandje lag gebouwd.

De Bierbrouwerij is te bezoeken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de brouwerij via het nummer 0114-310660 of via e-mail info@halvemaan.com. De homepage van Bierbrouwerij 'De Halve Maan' is te vinden op http:/www.halvemaan.com/.


Zeeuwsche Witte is een typisch tarwe bier. Dit eiwitrijke graan geeft het bier een volle en romige smaak. Het kruidige karakter wordt gevormd door toevoeging van curaçao en koriander. Het bier beleeft een hergisting op fles waardoor het een erg fijne schuimstruktuur kent. Zoals alle bieren van de Halve Maan is het een bier van hoge gisting. Op het etiket is de oude Basiliektoren van Hulst te zien is, voordat deze aan het einde van de tweede wereldoorlog door de Polen naar beneden geschoten werd. Het bier bevat 5% alcohol.


Dobbele Java is een donker bier van 6,5%. Oorspronkelijk genoot het bekendheid onder de naam "Hulster Monnikenbier" dat al voor 1821 in het klooster in de binnenstad van Hulst gebrouwen werd. De donkere kleur en de volle smaak worden gevormd door het gebruik van caramelmouten, Kandijsuiker en vloeibare caramel. Saaz en Brewers Gold hop geven Dobbele Java die typische bitterheid. Dobbele Java hoort uit een kelkglas op kamertemperatuur te worden gedronken.


Zeeuws Vlegelbier is bovengistend bier dat enkel uit gerst, dat op mileuvriendlijke wijze verbouwd is, gebrouwen wordt. In 1993 is gestart met een project dat geleid wordt door de stichting Zeeuwse Vlegel. Deze organisatie houdt zich bezig met het zoeken naar andere en meer duurzame manieren om akkerbouw te bedrijven. Zo wordt er op de Zeeuwse akker ook het tarwe verbouwd voor het Zeeuws Vlegelbrood. Het Zeeuws Vlegelbier is een licht blond speciaalbier met een alcoholgehalte van 5 volumeprocenten.


Lazarus is een dubbel Vlaams Ale type met een alcoholpercentage van 6,5. Vanille en honing worden als ingrediënten gebruikt om het bier een licht zoete smaak te geven. Het bier dient bij een temperatuur van ongeveer 5 graden in een speciale Lazarus graal te worden geserveerd.

Waarom `Lazarus' ?
Een van de meest gestelde vragen die bezoekers van bierbrouwerij `De Halve Maan' stellen is "Waarom Lazarus ?". Soms wordt daarmee bedoeld hoe is het bier aan die naam gekomen ? Of waaraan dankt het bier die specifieke smaak ? Op die vraag zijn in de loop der tijd vaak verschillende antwoorden gegeven, maar het mooiste verhaal is dat van de'n Salomon, die bekend staat om het feit dat hij de mooiste verhalen kan ophalen, dan wel verzinnen:
Het moet een aantal jaren na de oprichting van de brouwerij in 1821 zijn geweest. `De Halve Maan' was toen nog een brouwerij op het kloosterterrein in de binnenstad van Hulst, een mooi vestingsstadtje in het zowel Zeeuwse als Vlaamse land net onder de Schelde.
Op een zekere ochtend stond Jan Koemans op, om twee brouwsels over te hevelen naar de lagertanks. De dag ervoor had hij samen met de facteur een pint gevat op het huwelijk van zijn dochter Louise. Eigenlijk zou het best wel eens meer dan een pint geweest kunnen zijn. Maar, om eerlijk te zijn: hij kon zich van die avond niet veel meer herinneren. Waarschijnlijk daardoor voelde hij zich een beetje minder kwiek dan anders. Hoe zeer hij zijn kijk op de wereld tijdelijk was verloren, bleek toen hij deze volgende dag, na de hoogmis, zijn troetelkinderen (de bieren) wilden gaan bekijken. Tot zijn ontgoocheling zag hij dat hij in z'n wazige toestand beide brouwsels bij elkaar had laten lopen. Dit was waarlijk een catastrofe: hij moest nog met z'n mouter vereffenen, d'r stond nog een flinke rekening bij d'n staminee en hij zou `t kleed van Louise's Bruiloft niet kunnen betalen als het bier niet verkocht werd.
Toen hij zo peinzend over de gistkuip stond, kwam z'n jongste, Alloys, binnengelopen. Hij was net van grootmoeder terug gekomen en had een grote pot honing meegenomen. Dit was misschien wel `t goede moment om om `pree' te vragen. Toen hij vader's gezicht zag leek het hem beter maar niks te vragen. De kleur van het bier dat hij zag was niet zo licht als de'n Faro en niet zo donker als het Hulsterse Monniken Bier. Driftig (`t was `n echte Koemans) smeet hij de pot met honing in de kuip en riep dat al het bier naar de bliksem was.
Gealarmeerd door het gevloek en getier kwam de facteur binnen gelopen en zag hoe de'n ouwe Koemans bezig was om het bier weg te laten lopen. Hij vloog naar de gistkuip om met de in de kuip drijvende honing pot een paar slokken van het brouwsel te kunnen redden. D'n facteur kon het niet goed hebben dat er zomaar bier verspild zou worden. Al snel kwam hij tot de conclusie dat het een erfzonde zou zijn om dit bier zomaar weg te laten lopen.
Triomfantelijk nam de facteur zijn, tot kroes gepromoveerde honing pot naar de dichtstbijzijnde gelagzaal, Staminee Lazarus. Nadat de kroes de zaal doorgegaan is, heeft het nog enkele weken geduurd voordat het bier gebotteld verkrijgbaar was. Het bier heeft de naam `Lazarus' eer aangedaan door, na aanvankelijk ten dode opgeschreven te zijn, een vorstelijk tweede leven te leiden.
Het verhaal is al net zo straf als het bier, maar als de'n Salomon het verteld, is het volgens de meeste boven elke vorm van twijfel verheven.


Grof Geschut is een bier dat gebrouwen wordt in opdracht van de Nederlandse Vestingsteden. Hoge, metersdikke muren en diepe grachten maakten het veroveren van een middeleeuwse stad bijna onmogelijk. Totdat het buskruit werd uitgevonden. Als vuurspuwende draken braakten de kanonnen hun dodelijke last uit over de stad. Dit betekende het einde van de middeleeuwen en tegelijkertijd was dit het prille begin van de vestingsteden. Want door het aanleggen van aarden wallen kon men de vijandelijke kanonnen het zwijgen opleggen. Waarna er met grof geschut werd teruggeschoten !
'Grof Geschut' is een zwaar bier dat staat voor de kracht en pracht van de Nederlandse Vestingsteden : Bergen op Zoom, Brielle, Geertruidenberg, Grave, Hellevoetsluis, 's-Hertogenbosch, Heusden, Hulst, Maastricht, Naarden, Nieuwpoort, Ravenstein, Willemstad en Zaltbommel.


Zondebok het bokbier van bierbrouwerij 'De Halve Maan'. Een stevig donker bovengistend bier met een relatief hoog alcoholgehalte (8%), gebrouwen uit water, gerstemouten, rogge, saaz & brewers gold hop en laurier

Wanneer vroeger het graan geoogst werd wilde men zo snel mogelijk weten hoe het met de kwaliteit van de gerst gesteld was. Daarom werd het direct vermout en werd er bier van gebrouwen. Zo kon men in het begin van oktober van het nieuwe biergenieten. Meestal werd er een bier gebrouwen met een extra grote storting; hoe mee graan, hoe zwaarder het bier, hoe beter de kwaliteit van de nieuwe oogst beoordeeld kon worden.


Bierbrouwerij 'De Halve Maan'
Absdaalseweg 2, 4561 GG Hulst, tel. 0114-310660, fax. 0114-320660
info@halvemaan.com, http://www.halvemaan.com/.

febr 2007


brouwerij

etiketten

glazen

viltjes

home