Bierbrouwerij 'De Gans' te Goes

- 1988-2001 Bierbrouwerij 'De Gans'

Na 13 jaar viel het doek voor Biebrouwerij De Gans in Goes in 2001. Het was één van de eerste nieuwe generatie bierbrouwerijen in Nederland.
Het is allemaal eind 1988 begonnen in het Ambachtscentrum van recreatiepark 'De Hollandse Hoeve' in Goes. Ad Schoenmakers, loodgieter van beroep, had eerst zo'n vier jaar thuis gebrouwen, voordat hij begon met het opstarten van zijn eigen brouwerij. In het schilderachtige Ambachtscentrum, wat bestaat uit nageschilderde grachtenpanden, werd gebrouwen in schitterende koperen ketels, die door de brouwer zelf eigenhandig waren gemaakt. De naam van de brouwerij is afkomstig van het wapen van Goes, waarin een gans staat afgebeeld.
Het eerste bier dan uit de 100 liter ketel stroomde was Ganze Bier Bitter. Andere bieren van het eerste uur waren Ganze Bier, Ganze Bier Dubbel, Ganze Bier Tripel, Ganze Bier Varia en Ganze Bier Speciaal. Het bijzondere aan de begindagen van deze Zeeuwse brouwerij was dat er accijns betaald werd per etiket. Deze etiketten werden door de douane per etiket afgestempeld. In dertien jaar hebben Aad en Corry ruim 190 verschillende etiketten gebruikt voor hun bieren.
Ad heeft samen met zijn vrouw Corry de bieren en de brouwerij in de jaren daarop volgend verder ontwikkeld. Een tijdje zijn er plannen geweest om in 's-Gravenpolder een grotere brouwerij te beginnen. Uiteindelijk heeft dit erin geresulteerd dat er een aantal jaren vergist en afgevuld werd in 's-Gravenpolder.
Door de slechte gezondheid van Ad werd in 1994 de ruimte in 's-Gravenpolder afgestoten en twee jaar later werd de brouwerij te koop aangeboden. Vele mensen hadden serieus interesse getoond, maar uiteindelijk bleek het niet mogelijk om iemand te vinden die de brouwerij op de huidige lokatie in Goes verder wilde voortzetten. Dit kwam door de beperkende maatregelen en strengere eisen die door de stichting van het ambachtscentrum werden opgelegt.
Uiteindelijk werd de brouwerij in 2001 verkocht via een advertentie in verschillende regionale weekbladen.

De installatie is eerst verhuisd naar de StadsBierBrouwerij Tiel in Tiel, waar voor zover ik weet er niet mee gebrouwen is. Daarna is de installatie verhuisd naar de inmiddels ook gesloten Rotterdamsche Bierbrouwerij. Waar de installatie nu naar toe is, is mij onbekend.


Het assortiment van Bierbrouwerij 'De Gans' bestond o.a. uit:
- Ganze Bier: een Belgische Ale type bier (5,5 % alc.), door de kruiden een aparte smaak.
- Ganze Bier Dubbel: een donkere bier (7 % alc.) van het Kloosterbier type.
- Ganze Bier Extra: een blond bier (5,5 % alc.), met een extra toevoeging van hop.
- Ganze Bier Tripel: een blonde bier (8,3 % alc.), ook van het Kloosterbier type.
- Ganze Bokbier: een donker bier (7,5 % alc.), met de lichte smaak van karamel en gebrande mout.
- Sneeuwgans : een amberkleurige bier (10% alc.) van het type Barley Wine.
- Westerschelde Bier: een amber kleurig bier (4,5% alc.)
- Oosterschelde Bier: een blond tarwe bier (ook 4,5% alc.)
- Scotch Ale: een echte ale van Zeeuwse bodem (8% alc.)
- Zeeuwse Vlag: een zwaar amber kleurig bier (9% alc.)


In opdracht van Sjors Kuyt en Bernard Vercouteren werd Ploertendoder, St. Jansbier (9 vol. %) en Goedendag, St. Jansbier (7 vol. %) gebrouwen. De namen en smaken van deze bieren zijn gehaald uit de historie van Middelburg, uit de tijd van de kruisridders van St. Jan. In die tijd was in de huidige St. Janstraat de brouwerij van de kruisridders van St. Jan gevestigd. Op het etiket staat naast een gans ook het St. Jans Kruis. De ridder op het etiket heeft een ploertendoder, respectievelijk een goedendag in zijn handen. Een ploertendoder en een goedendag zijn beide oorlogstuig uit de middeleeuwen.

Een van de laatste bieren die in opdracht is gebrouwen is het 'Een zware bevalling' bier. Het bier werd gebrouwen op 30 april 2000 voor Kees, Sjors en Bernard naar recept van Kees Bubberman. De tekst op het etiket luidt: 'Als de Chinezen niet zoveel zouden kezen, zouden er niet zoveel chinezen wezen' en werd gebrouwen ter gelegenheid van het vader worden van de opdrachtgevers. Tijdens het voorproeven is gebleken dat het aroma en de smaak van deze trapstout een weldadig gevoel in de (bolle) buik geeft.


Bierbrouwerij 'De Gans'
Ambachtscentrum, Kattendijksedijk 27, 4463 AL Goes


brouwerij

etiketten

glazen

home