Bierbrouwerij 'De Duif' te Westdorpe

- 1898-1932 Bierbrouwerij en Mouterij 'De Duif'

De familie Dellaert was een welgestelde familie. Hun vermogen was geworteld in grondbezit en bosbouw. In 1898 is Frans Dellaert begonnen met het brouwen van bier, dat tot in de wijde omtrek met groot succes werd afgezet onder de gevleugelde naam: 'De Duif'. Aan het begin van de twintigste eeuw had het bier de welvaart van de familie nog verder versterkt. Zij behoorden tot de notabelen van de overwegend boerengemeenschap van Westdorpe.
Bierbrouwerij en mouterij 'De Duif' was gevestigd in Wijk A No. 141 in Westdorpe. De eigenaar was in 1921 Cijrillus Dellaert, geboren op 28 juli 1869 in Westdorpe. De waarde van de brouwerij wordt in 1921 geschat op 30.000 gulden. In 1932 wordt het soort bedrijf gewijzigd in 'Bierhandel en Fabricage van limonade' en treed Cijrillus Dellaert uit de zaak. Twee van de vijf zonen die Cijrillus samen met Theodora Kerckhaert kreeg, Gerard en Francois, nemen de zaak over. Beide geboren in Westdorpe en woonachtig op A 147.

(Bron: Zeeuws Archief: Kamer van Koophandel Terneuzen, Handelsregister dossiernr. 505)

(De hierboven afgebeeld ansichtkaart, van rond 1910, maakt helaas (nog) geen deel uit van mijn verzameling.)

M.A. Dellaert schrijft het volgende over bierbrouwerij 'De Duif":

Er is ongetwijfeld maar één gemeente geweest in Nederland waar drie bierbrouwerijen een lucratief bestaan hebben beleefd.
Dat is gebeurd in Westdorpe, een dorpsgemeenschap van 1870 zielen.
Grootpapa Franciscus Dellaert begon ermee in 1898. De schoolmeester Rudolf Hamerlinck, een zelf ontwikkeld scheikundevorser vol vernuft en energie, met een uitgesproken drang naar nieuwe dingen, prikkelde grootpapa's ondernemingsgeest door voorbeelden aan te halen van rijke inkomens onder de bierbrouwers van Belgisch-Vlaanderen, waar grof geld verdiend werd met dit edele gestenat.
Ter verwezelijking van zijn bier-industrie kocht grootpapa de boerderij van de familie Hesters (in de volksmond nooit anders genoemd dan de 'Nesterkens'). Dat was Jantje Hesters met zijn twee ongetrouwde zusters, die nauwelijks de kost verdienden in een perspectiefloos landbouwbedrijf. Op dit erf stond een enorme schuur van zwaar eikenhout en bekend in de wijde omgeving voor zijn uit één stuk lange eiken kepers van 18 meter.
Het huis van deze boederij stond aan de zuidzijde van de Graaf Jansdijk en het lijkt erop dat Graaf Jan indertijd zijn stormdijk door de boerderij heeft gelegd. Grootpapa bouwde zijn nieuwe woning en zijn bierbrouwerij (later ook de mouterij) in de moestuin van deze hofstede en de familie Hesters bleef rustig en vredig wonen in hun eigen huis, aan de overkant van de straat van waaruit zij de plotselinge bouwbedrijvigheid van allerlei vreemde dingen konden gadeslaan.

wordt vervolgd.....


Deze ansichtkaart bevindt zich in de verzameling van Peter Kalfsvel


home